Total de visualitzacions de pàgina:

10.7.25


BILLY JOEL - NEW YORK STATE OF MIND


Publicada: 19 de maig de 1976

Àlbum: Turnstiles


“New York State of Mind” és una balada emblemàtica de Billy Joel, inclosa en el seu àlbum “Turnstiles” de 1976. Tot i que mai es va publicar com a single, s’ha convertit en una de les cançons més estimades de Joel —tant una expressió íntima com un himne públic per als novaiorquesos. Com gran part del disc, la peça reflecteix la transició personal de Joel, especialment el seu desig de deixar enrere Hollywood i reconnectar amb la seva identitat novaiorquesa. Tot i ser profundament arrelada en la seva experiència, la cançó connecta amb qualsevol persona que senti un vincle emocional amb Nova York.


Joel va escriure la cançó just després de tornar a Nova York, després de passar quatre anys a Los Angeles. Decebut amb l’estil de vida de la Costa Oest, trobava a faltar el caràcter, la duresa i l’ànima de la seva ciutat natal. Durant un trajecte amb autobús Greyhound al llarg de la línia del riu Hudson, de camí cap a Highland Falls, va començar a escriure la lletra en una llibreta. Un cop a casa, va acabar-la i la va completar en només una hora.


Fortament influït per Ray Charles, Joel va concebre la cançó com una balada de jazz, amb ritmes swing lents, inflexions blues i rics acords. Joel ha descrit Charles com una de les seves grans inspiracions, i anys després van fer un duet junts a la cançó “Baby Grand”. A la peça hi destaquen el piano, el saxòfon i una atmosfera de club de jazz clàssic.


“New York State of Mind” va adquirir un simbolisme encara més profund després dels atemptats de l’11 de setembre de 2001. Joel la va interpretar al Concert for New York City i al telemarató “Tribute to Heroes”. En una d’aquestes actuacions, va col·locar un casc d’un bomber caigut damunt del piano, com a homenatge als serveis d’emergència morts en els atacs. La lletra va agafar una nova dimensió emocional, convertint-se en un himne no oficial de resistència, record i orgull novaiorquès.


Al llarg de les dècades, ha estat versionada i reinterpretada per nombrosos artistes, sovint en col·laboració amb Joel. Barbra Streisand la va gravar el 1977 i més tard hi va fer un duet amb Joel el 2014 al seu àlbum “Partners”. Joel va dir que aquell duet el va fer “sentir legítim” a la indústria —sobretot per la seva mare, que admirava Streisand. Tony Bennett també en va fer una versió amb Joel per al seu àlbum “Playin’ with My Friends” del 2001, i junts la van interpretar als Premis Grammy del 2002, guanyant una nominació per millor col·laboració pop vocal. Altres duets destacats inclouen actuacions amb Elton John, Garth Brooks, Bruce Springsteen i fins i tot els Muppets, amb Floyd Pepper de l’Electric Mayhem versionant-la a la segona temporada del programa.


Tot i no haver entrat mai a les llistes com a senzill, “New York State of Mind” s’ha mantingut com una de les preferides pels fans i una peça habitual als concerts de Joel. La seva influència va més enllà de les llistes musicals, actuant com una carta d’amor a Nova York i un símbol de retorn emocional a casa.






BILLY JOEL - NEW YORK STATE OF MIND


Released: May 19, 1976

Album: Turnstiles


“New York State of Mind” is a signature ballad by Billy Joel, featured on his 1976 album “Turnstiles”. Though never released as a single, it has become one of Joel’s most beloved songs, both a personal expression and a public anthem for New Yorkers. Like much of the “Turnstiles album”, the song reflects Joel’s personal transition, particularly his desire to say goodbye to Hollywood and embrace his New York identity once again. The song is deeply rooted in Joel’s experience, but it speaks to anyone with a deep emotional connection to New York.


Joel wrote the song immediately after returning to New York following a four-year stint in Los Angeles. Disillusioned with the West Coast lifestyle, he longed for the character, grit, and soul of his hometown. During a Greyhound bus ride up the Hudson River line, heading back to Highland Falls, New York, he began sketching lyrics in a notebook. Once home, he finished writing and composing the song in about an hour.


Strongly influenced by Ray Charles, Joel crafted the song as a jazz ballad, with slow swing rhythms, bluesy inflections, and rich chords. Joel has described Charles as a major inspiration, and the two would later duet on Joel’s song “Baby Grand” in 1986. The song features prominent piano, saxophone, and a lounge-like atmosphere reminiscent of classic jazz standards.


“New York State of Mind” became especially symbolic after the September 11 attacks in 2001. Joel performed the song at The Concert for New York City and the “Tribute to Heroes” telethon. During one performance, he placed a fallen firefighter’s helmet on his piano in tribute to the first responders who died in the attacks. The song’s lyrics took on a renewed emotional resonance, becoming an unofficial anthem of resilience, remembrance, and pride for New Yorkers.


Over the decades, the song has been covered and reinterpreted by a wide range of artists, often in collaboration with Joel. Barbra Streisand recorded the song in 1977 and later duetted with Joel in 2014 on her album “Partners”. Joel said the duet “made him feel legitimate” in the industry—especially to his mother, who admired Streisand. Tony Bennett recorded a version with Joel for his 2001 album “Playin’ with My Friends: Bennett Sings the Blues”. The duo performed the song at the 2002 Grammy Awards, earning a nomination for Best Pop Collaboration with Vocals. Other high-profile live duets include performances with Elton John, Garth Brooks, Bruce Springsteen, and The Muppet Show even featured a version, sung by Floyd Pepper of the Electric Mayhem in Season 2.


Though it wasn’t a charting single, “New York State of Mind” remains a fan favorite and a staple of Joel’s live shows. Its influence transcends the music charts, acting as a love letter to New York City, and a symbol of emotional grounding and homecoming. 










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada