Total de visualitzacions de pàgina:

16.3.24

 



MADONNA - VOGUE


Publicació: 27 de març de 1990

Llistes: EUA: #1 (3 setmanes)  Regne Unit: #1 (4 setmanes)


"Vogue" és una cançó de dance-pop de Madonna, llançada el 1990. Tot i que la cançó fomenta l'expressió personal i prendre el control de la pròpia vida, el seu tema principal gira al voltant del voguing, un estil de ball que va sorgir de la cultura ballroom de la comunitat LGBTQ+  de la ciutat de Nova York.


La lletra de "Vogue" fa referència a diversos personatges icònics del món de Hollywood i la moda, i la cançó es va convertir en sinònim de l'estil de ball voguing, que implica fer poses i moviments elaborats. El videoclip de Madonna per a "Vogue" va popularitzar encara més l'estil de ball i va homanetjar la indústria de la moda, mostrant aspectes glamurosos i coreografies inspirades en l'escena ballroom.


La inspiració per a "Vogue" va venir de les experiències de Madonna mentre sortia de festa amb la seva amiga Debi Mazar, que va observar la bogeria pel voguing entre els ballarins. Madonna i el seu productor, Shep Pettibone, van col·laborar en la cançó, amb Madonna expressant el seu desig de posar-li el nom de "Vogue". Inicialment, Pettibone tenia reserves sobre la temàtica de la cançó, considerant el voguing una mica passat de moda en aquell moment. No obstant, la visió de Madonna i el ritme i les lletres enganxoses de la cançó la van convertir en un fenomen cultural i un dels èxits més icònics de Madonna.


La secció quasi-rap icònica cap al final, on Madonna llista noms clàssics de Hollywood com "Greta Garbo i Monroe, Dietrich i DiMaggio", és un dels aspectes més memorables de la cançó. Madonna pronuncia aquests noms amb un sentit de reverència, destacant la classe i l'admiració associades amb aquests personatges llegendaris de l'època daurada de Hollywood.


Inicialment pensada com a cara B del senzill "Keep It Together", "Vogue" va rebre un canvi de destí quan el productor Shep Pettibone la va posar per als executius de la discogràfica Sire. Reconeixent el potencial indiscutible de la cançó, els executius van decidir que "Vogue" era massa bona per ser relegada a una cara B. En conseqüència, van idear un pla per promocionar-la i llançar-la com a senzill independent.


Tot i que l'àlbum "I'm Breathless" es va inspirar en la pel·lícula "Dick Tracy", i "Vogue" va ser inclosa en aquest disc, la senyalització de "I'm Breathless" com un "àlbum dolent" és subjectiva i no està universalment acceptada pels crítics o els fans. L'àlbum va servir com a complement a la interpretació de Madonna a la pel·lícula "Dick Tracy", la qual va protagonitzar al costat de Warren Beatty. El personatge de Madonna a la pel·lícula, Breathless Mahoney, va influir en el tema i el so de l'àlbum, que tenia una vibra retro-cabaret que reflectia l'ambient dels anys 1930 del film.


El videoclip de "Vogue" va ser dirigit per David Fincher, conegut pel seu treball al cinema i en videoclips musicals. Filmada en blanc i negre, el vídeo ret homenatge al glamour i la sofisticació de l'edat daurada de Hollywood, complementant perfectament el tema i la lletra de la cançó. Els comentaris de Madonna durant una entrevista a Nightline sobre la prohibició de la nuesa als videoclips musicals de MTV destaquen la inconsistència percebuda en les polítiques de censura de la xarxa. Va assenyalar que malgrat l'objecció de MTV a la nuesa, van permetre que es mostrin imatges d'ella amb un vestit transparent en el vídeo. La negativa de Madonna a complir amb la sol·licitud de MTV de suprimir l’imatge demostra el seu compromís amb l'expressió artística i la seva disposició a desafiar les normes establertes.


Des del punt de vista crític, "Vogue" ha estat rebuda amb apreciació des del seu llançament; els crítics han elogiat la seva naturalesa d'himne i l'han inclòs com un dels punts culminants de la discografia de Madonna. "Vogue" ni tan sols havia de ser un single, però es va convertir en un dels èxits definitoris en la seva carrera, i en la seva exitosa entrada als anys 90, després de formar part de la sagrada trilogia dels anys 80 amb Michael Jackson i Prince.







MADONNA - VOGUE 


Released: March 27, 1990

Charted:  US: #1 (3 wks)  UK: #1 (4 wks)


"Vogue" is a dance-pop song by Madonna, released in 1990. While the song does encourage self-expression and taking control of one's life, its main theme revolves around voguing, a dance style that originated from the LGBTQ+ ballroom culture in New York City.


The lyrics of "Vogue" reference various iconic figures from the world of Hollywood and fashion, and the song became synonymous with the voguing dance style, which involves striking poses and elaborate movements. Madonna's music video for "Vogue" further popularized the dance style and celebrated the fashion industry, featuring glamorous looks and choreography inspired by the ballroom scene.


The inspiration for "Vogue" came from Madonna's experiences while clubbing with her friend Debi Mazar, who noticed the voguing craze among the dancers. Madonna and her producer, Shep Pettibone, collaborated on the song, with Madonna expressing her desire to name it "Vogue." Pettibone initially had reservations about the song's theme, considering voguing to be somewhat passé at the time. However, Madonna's vision and the song's infectious beat and catchy lyrics propelled it to become a cultural phenomenon and one of Madonna's most iconic hits. 


The iconic quasi-rap section towards the end of "Vogue," where Madonna lists off classic Hollywood names like "Greta Garbo and Monroe, Dietrich and DiMaggio," is one of the most memorable aspects of the song. Madonna delivers these names with a sense of reverence, highlighting the class and admiration associated with these legendary figures from the golden era of Hollywood.


Originally intended as the B-side to Madonna's single "Keep It Together," "Vogue" received a change of fate when producer Shep Pettibone played it for record company executives at Sire. Recognizing the song's undeniable potential, the executives decided that "Vogue" was too good to be relegated to a B-side. Consequently, they devised a plan to promote and release it as a standalone single.


While Madonna's album "I'm Breathless" was inspired by the movie "Dick Tracy," and "Vogue" was included on this album, the characterization of "I'm Breathless" as a "crap album" is subjective and not universally agreed upon by critics or fans. The album served as a complement to Madonna's role in the film "Dick Tracy," in which she starred alongside Warren Beatty. Madonna's character in the movie, Breathless Mahoney, influenced the album's theme and sound, which had a retro-cabaret vibe reflecting the film's 1930s setting.


The music video for "Vogue" was directed by David Fincher, known for his work in film and music videos. Filmed in black-and-white, the video pays homage to the glamour and sophistication of the golden age of Hollywood, perfectly complementing the song's theme and lyrics. Madonna's comments during an interview on Nightline regarding MTV's ban on nudity in music videos highlight the perceived inconsistencies in the network's censorship policies. She pointed out that despite MTV's objection to nudity, they allowed shots of her wearing a see-through dress in the "Vogue" video to be aired. Madonna's refusal to comply with MTV's request to remove the shot demonstrates her commitment to artistic expression and her willingness to challenge established norms.


Critically, "Vogue" has been met with appreciation ever since its release; reviewers have praised its anthemic nature and listed it as one of Madonna's career highlights “Vogue” wasn't even supposed to be a single, but it became one of the defining hits of Madonna's career and her successful entry into the '90s, after being part of the sacred '80s trilogy with Michael Jackson and Prince.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada