Total de visualitzacions de pàgina:

1.3.09

CINEMA: VALKIRIA


Titol original: Valkyrie
Direcció: Bryan Singer
Repartiment: Tom Cruise (Claus Von Stauffenberg), Kenneth Branag (Henning Von Tresckow), Bill Nighy (Friedrich Olbricht), Tom Wilkinson (Friedrich Fromm), Carice Van Houten (Nina Von Stauffenberg), Eddie Izzard (Erich Fellgiebel), Christian Berkel (Mertz Von Quirnheim), Thomas Kretschmann (Otto Ernst Remer), Terence Stamp (Ludwig Beck)
Génere: Thriller bèl·lic
País: USA – Alemanya
Duració: 120 min.
Estrena a Espanya: 30 gener 09.


Greument ferit a l’Àfrica, el Coronel Claus Von Stauffenberg torna a Alemanya on, desprès de sortir de l’hospital, es destinat a fer-se càrrec de les forces de la reserva. Un cop allà, s’uneix als caps de l’exèrcit que formen la resistència al govern de Hitler i ajuda a organitzar l’operació Valkiria, un complex pla que pretén reemplaçar el dictador del poder. L'estratègia consisteix en assassinar Hitler, detenir els caps importants de la SS i formar un govern a l’ombra que estarà encapçalat pel polític Ludwig Beck. Les casualitats faran que sigui el propi Stauffenberg qui hagi de liderar el cop d’Estat i encarregar-se personalment de matar el Führer.

La trama de Valkiria ens porta al complot urgit pels comandaments de l’exèrcit alemany que estaven en contra de les accions comeses pel dictador, tant pel que fa a la manera de fer vers els jueus i els camps de concentració, com per les errònies estratègies militars del seu cap. Aquest fet real va succeir el 20 de juliol de 1944, i desprès que Hitler en sortís il·lès es va resoldre amb la detenció i execució de la majoria dels implicats en l’afer; només nou mesos més tard el Führer es suïcidaria al seu bunker de Berlín.

Ens trobem per tant davant d’un thriller ambientat en la Segona Guerra Mundial en què Singer es centra per damunt de tot en la preparació i execució de la conspiració. Històricament sabem que Hitler no va morir en cap atemptat, per tant el final de la pel·lícula el sabem des del primer minut de metratge, però el que es pretén es fer-nos veure que el dictador tenia una forta oposició dins del seu propi exèrcit, i que molts alts comandaments no combregaven amb les seves idees imperialistes. És per això que es podria considerar que Valkiria ve a ser una mena d’homenatge a aquells valents que varen intentar aixecar-se contra un dels personatges més nefastos de la historia del segle XX, ja que varen pagar amb la seva vida l’intent d’avançar la fi d’aquella guerra.

Cinematogràficament l’acció merament bèl·lica queda reduïda bàsicament als primers minuts de la cinta quan encara trobem Stauffenberg al front africà. Sense acció, la pel·lícula manté però l’atenció gràcies al suspens que envolta la execució del pla i les aliances entre militars per assolir l’objectiu. Per tant, a falta de morts en combat, l’espectador s’haurà de conformar amb posar els militars i polítics en el lloc que els pertoca en la trama, i gràcies a un guió coherent i ben elaborat no li serà gaire complicat de fer-ho. Per acabar només em queda repetir que està bé que es tracti de fer justícia amb els qui varen lluitar contra el poder establert, i varen voler demostrar que a l’Alemanya de la primera meitat del segle XX no tots els alemanys eren partidaris dels nazis i de les actuacions del III Reich. Es pot lluitar per l’honor del teu país, però quan aquesta defensa sobrepassa els valors de la dignitat humana és molt honrós fer-se enrere en la lluita pels qui defensen la barbàrie.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada