Total de visualitzacions de pàgina:

8.2.24



 PRINCE & THE REVOLUTION - PURPLE RAIN

Publicació: 26 de setembre de 1984

Llistes: Regne Unit: #6   EUA: #2


"Purple Rain", llançada com a tercer senzill de l'àlbum del mateix nom, va assolir un considerable èxit arribant al número 2 al Billboard Hot 100 dels Estats Units. La cançó va mantenir aquesta posició durant dues setmanes. Per poc no va assolir el primer lloc, ja que va ser superada per "Wake Me Up Before You Go-Go" de Wham!. Després de la mort de Prince, "Purple Rain" va experimentar un ressorgiment, tornant a entrar al Billboard Hot 100 i arribant al número 4. A més, va tornar a entrar a la llista de singles del Regne Unit al número 6, superant el seu pic original al número 8.


"Purple Rain" va tenir els seus inicis com una cançó country i inicialment estava pensada com una col·laboració amb Stevie Nicks. Prince va convidar Nicks a treballar en la cançó, i ella encara conserva la cinta de la demo amb la pista instrumental i una part de Prince cantant certes frases. No obstant, Nicks es va sentir avassallada per la grandesa i la complexitat de la cançó, descrivint-la com "una pel·lícula" i "èpica". Va expressar el seu rebuig a Prince, explicant: "És massa per a mi". Finalment, la col·laboració no es va materialitzar, i l'icònica "Purple Rain", que es va convertir en l'himne característic de The Revolution, va prendre una direcció musical diferent. És intrigant considerar la possibilitat alternativa de "Purple Rain" com un duet country amb Stevie Nicks.


La creació de "Purple Rain" i la col·laboració de la banda no es va desenvolupar exactament com es va mostrar a la pel·lícula. Wendy Melvoin va tenir un paper significatiu, contribuint a donar forma al so de la cançó. Una nit durant els assajos, Prince va introduir la idea bàsica de "Purple Rain" i va animar la banda a "tocar el que sentissin". Segons Lisa Coleman, Prince va modificar la cançó després que Wendy comencés a tocar acords de guitarra, allunyant-se del seu sentiment country inicial. La banda va dedicar sis hores a tocar de manera contínua, i al final d'aquella sessió, havien escrit i arranjat la base principal de la cançó.


La primera interpretació en directe de "Purple Rain" va tenir lloc aquell mateix estiu, i amb algunes millores, la gravació d'aquella actuació és la que trobem a l'icònic àlbum. Aquest moment va marcar un punt d'inflexió en la carrera de Prince, catapultant-lo a la megafama i dividint el seu viatge musical en "abans" i "després" del transcendent moment de "Purple Rain".


Prince va oferir una actuació llegendaria a la mitja part del Super Bowl del 2007 entre els Indianapolis Colts i els Chicago Bears. Malgrat la pluja, va captivar l'audiència amb una memorable interpretació de "Purple Rain". Després de tocar fragments de diverses cançons, Prince va reduir el ritme per a una actuació sensual de la icònica pista. L'estadi es va transformar en una escena fascinant, amb llums liles brillant a través de les gotes de pluja mentre Prince oferia el solo de guitarra, creant un espectacle visual impressionant. Mentre els fans dels Colts poden recordar el partit en si mateix, per a molts altres, l'actuació de la mitja part de Prince roman com el moment més destacat de l'esdeveniment.


"Purple Rain" ocupa un lloc emotiu en el llegat de Prince ja que va ser l'última cançó que va interpretar en directe. Va servir com a número de tancament en el seu concert del 14 d'abril del 2016 al Fox Theatre d'Atlanta. Tràgicament, aquesta va ser la seva darrera actuació ja que va morir una setmana després. Tot i que la seva partida va deixar el món en tristor, el record de la seva última actuació en directe permet als fans recordar-lo envoltat en la pluja lila.






PRINCE & THE REVOLUTION - PURPLE RAIN 


Released: September 26, 1984

Charted:  UK: #6   US: #2 


"Purple Rain," released as the third single from the album of the same name, achieved considerable success, reaching #2 on the US Billboard Hot 100. The song held this position for two weeks, narrowly missing the top spot as it was kept off by "Wake Me Up Before You Go-Go" by Wham!. After Prince's passing, "Purple Rain" experienced a resurgence, re-entering the Billboard Hot 100 and reaching #4. Additionally, it re-entered the UK Singles Chart at #6, surpassing its original peak of #8. 


"Purple Rain" had its origins as a country song and was initially intended as a collaboration with Stevie Nicks. Prince invited Nicks to work on the song, and she still retains the demo cassette with the instrumental track and a portion of Prince singing certain lines. However, Nicks felt overwhelmed by the grandeur and complexity of the song, describing it as "a movie" and "epic". She expressed her hesitation to Prince, explaining, "It's too much for me." Ultimately, the collaboration did not materialize, and the iconic "Purple R ain", which became the Revolution's signature anthem, took a different musical direction. It's intriguing to consider the alternate possibility of "Purple Rain" as a country duet featuring Stevie Nicks.


The creation of "Purple Rain" for the band collaboration didn't unfold exactly as portrayed in the movie. Wendy Melvoin played a significant role, contributing to shaping the sound of the song. One night during rehearsal, Prince introduced the basic idea of "Purple Rain" and encouraged the band to "play what you feel". According to Lisa Coleman, Prince modified the song after Wendy started playing guitar chords, moving away from its initial country feel. The band dedicated six hours to continuous play, and by the end of that session, they had mostly written and arranged the song.


The first live performance of "Purple Rain" occurred later that summer, and with some refining, the recording from that performance is the one found on the iconic album. This moment marked a turning point in Prince's career, catapulting him into megastardom and dividing his musical journey into "before" and "after" the transcendent "Purple Rain" moment.


Prince delivered a legendary Super Bowl halftime performance at the 2007 game between the Indianapolis Colts and Chicago Bears. Despite the rain, he captivated the audience with a memorable rendition of "Purple Rain". After playing snippets of several songs, Prince slowed down the tempo for a sensuous performance of the iconic track. The stadium transformed into a mesmerizing scene, with purple lights shimmering through raindrops as Prince delivered a silhouetted guitar solo, creating a stunning visual spectacle. While Colts fans may remember the game itself, for many others, Prince's halftime performance remains the standout highlight of that event.


"Purple Rain" holds a poignant place in Prince's legacy as it was the last song he performed live. It served as the closing number at his concert on April 14, 2016, at the Fox Theatre in Atlanta. Tragically, this was his final performance as he passed away a week later. While his departure left the world in sorrow, the memory of his last live performance allows fans to remember him leaving with a powerful and enduring musical moment, forever encapsulated in the purple rain.






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada