Total de visualitzacions de pàgina:

25.7.24


ELVIS PRESLEY  - HEARTBREAK HOTEL


Estrenada: 27 de gener de 1956

Llistes: EUA: #1 (8 setmanes)   Regne Unit: #2 


"Heartbreak Hotel" és una cançó d'Elvis Presley, llançada el gener de 1956, sent el seu primer single sota el segell RCA Victor. Enregistrada el 10 de gener de 1956, en una sessió amb la banda de Presley, els Blue Moon Boys, i músics destacats com el guitarrista Chet Atkins i el pianista Floyd Cramer, "Heartbreak Hotel" es va convertir en un moment definitiu per a la carrera de Presley i un hit en la història del rock 'n' roll.


El single va encapçalar la llista Billboard Top 100 durant vuit setmanes i la llista de singles pop de Cashbox durant sis setmanes. A més, va dominar la llista de Country and Western durant disset setmanes i va arribar al número 3 de la llista R&B. Aquest èxit va convertir "Heartbreak Hotel" en el primer single d’Elvis Presley a vendre més d'un milió de còpies i en un dels més venuts de l'any 1956.


La lletra va ser escrita per Tommy Durden, un guitarrista de Nashville que anteriorment havia treballat com a reparador de rentaplats. Durden es va inspirar per un article de diari sobre un home que havia posat fi a la seva vida i havia deixat una nota que simplement deia: "I walk a lonely street" (camino per un carrer solitari). Mae Boren Axton, una altra compositora de Nashville, va compondre la música. El manager d'Elvis Presley, el coronel Tom Parker, va gestionar que Presley rebés crèdit com a autor de la cançó a canvi d'enregistrar-la. Aquest acord significava que els drets d'autor es repartien entre Durden, Axton i Presley. En una entrevista del 1982, Durden va mencionar que "Heartbreak Hotel" li havia proporcionat ingressos estables durant més de dues dècades, cobrint les despeses de la seva vida amb el seu èxit.


Elvis Presley tenia 21 anys quan es va llançar "Heartbreak Hotel". En aquell moment, ja havia llançat alguns singles i tenia un grup de seguidors significatiu al sud dels Estats Units, però aquest single el va catapultar a la fama nacional. La popularitat de la cançó va créixer després que Elvis la interpretés a Stage Show, una sèrie de televisió presentada per Jimmy i Tommy Dorsey, l’11 de febrer de 1956. Va continuar interpretant la cançó al The Milton Berle Show el 3 d'abril de 1956. El 21 d'abril de 1956, "Heartbreak Hotel" va arribar al número u de les llistes als Estats Units.


"Heartbreak Hotel" va tenir un impacte important a Anglaterra, influenciant futures llegendes del rock. George Harrison va recordar el moment inpactant quan va escoltar la cançó per primer cop sonant en un tocadiscos mentre anava en bicicleta. Va descriure com la cançó simbolitzava la frescor americana durant un temps de recuperació postguerra a Gran Bretanya, proporcionant un sentit d'esperança i inspiració.


En una entrevista del 1975, John Lennon rememorava la seva introducció a la música d'Elvis Presley a través del seu amic Don Beatty. A diferència dels altres membres dels Beatles, que van créixer amb influències radiofòniques, la família de Lennon rarament escoltava la ràdio. Beatty va mostrar a Lennon una foto de Presley del New Musical Express juntament amb les llistes, i més tard va escoltar "Heartbreak Hotel" a Radio Luxembourg. Lennon va descriure l'impacte profund d'escoltar-la per primera vegada, recordant com li va fer tremolar l'espinada. El músic va admetre que inicialment no van entendre completament la lletra, però van quedar captivat per l'emoció pura i l'energia de la música, que va descriure com un "gran soroll".


En la seva autobiografia del 2010, Keith Richards dels Rolling Stones va reflexionar sobre l'impacte profund que "Heartbreak Hotel" va tenir en ell. Va elogiar el lliurament pioner de rock and roll d'Elvis Presley, subratllant el so cru i despullat de la cançó, lliure d'embelliments com violins i cors. Richards va reconèixer Presley per utilitzar el silenci de manera efectiva com a tela i marc en la música, una canvi significatiu amb els estils tradicionals, i va descriure la cançó com la seva introducció a una experiència musical nova, crua i potent que ressonava profundament amb ell.


Robert Plant, el cantant principal de Led Zeppelin, va atribuir a "Heartbreak Hotel" un impacte profund en la seva vida. Recordant la primera vegada que la va escoltar als 8 anys. Plant la va descriure com animalística i sexual, marcant el seu primer despertar musical. Va assenyalar que el carisma i l'aparença salvatge d'Elvis Presley van deixar una impressió profunda en ell i els seus companys, evocant una reacció visceral que senyalava una nova era en la música.


Pel que fa a l'èxit a les llistes, "Heartbreak Hotel" es va convertir en el primer single d'Elvis Presley a arribar a les llistes del Regne Unit. Va debutar a la UK Singles Chart al maig de 1956, aconseguint finalment el número dos el mes següent i mantenint-se a les llistes durant un impressionant període de 22 setmanes. Al novembre de 2022, la cançó va ser certificada amb la distinció de plata per la British Phonographic Industry (BPI), que significa vendes que superen les 200.000 unitats.








ELVIS PRESLEY  - HEARTBREAK HOTEL


Released: January 27, 1956

Charted:  US: #1 (8 weeks)  UK: #2 


"Heartbreak Hotel" is a song by Elvis Presley, released on January 1956, marking his debut single under RCA Victor. Recorded on January 10, 1956, in a session featuring Presley's band, the Blue Moon Boys, along with notable musicians like guitarist Chet Atkins and pianist Floyd Cramer, "Heartbreak Hotel" became a defining moment in Presley's career and a landmark in the history of rock 'n' roll.


The single topped the Billboard Top 100 chart for eight weeks, and Cashbox's Pop singles chart for six weeks. Additionally, it dominated the Country and Western chart for seventeen weeks and reached No. 3 on the R&B chart. This achievement made it Elvis Presley's first million-seller and one of the best-selling singles of 1956. 


The lyrics were written by Tommy Durden, a steel guitar player from Nashville who had previously worked as a dishwasher repairman. Durden was inspired by a newspaper article about a man who had ended his life and left behind a note that simply read, "I walk a lonely street." Mae Boren Axton, another Nashville songwriter, composed the music. Elvis Presley's manager, Colonel Tom Parker, arranged for Presley to receive a songwriting credit in exchange for recording the song. This arrangement meant that royalties were split among Durden, Axton, and Presley. In a 1982 interview, Durden mentioned that "Heartbreak Hotel" had provided steady income for more than two decades, covering his living expenses through its success.


Elvis Presley was 21 years old when "Heartbreak Hotel" was released. At that time, he had already released a few singles and built a significant following in the Southern United States, but this single catapulted him to national stardom. The song's popularity surged after Elvis performed it on Stage Show, a television series hosted by Jimmy and Tommy Dorsey, on February 11, 1956. He further showcased the song on The Milton Berle Show on April 3, 1956. By April 21, 1956, "Heartbreak Hotel" had reached the number one spot on the charts in the United States.


"Heartbreak Hotel" had a profound impact in England, influencing future rock legends. George Harrison recalled the transformative moment when he heard the song playing on a turntable while riding his bike. He described how the song symbolized American coolness during a time of post-war recovery in Britain, providing a sense of hope and inspiration.


In a 1975 interview, John Lennon reminisced about his introduction to Elvis Presley's music through his friend Don Beatty. Unlike other members of the Beatles who grew up with radio influences, Lennon's family rarely had the radio on. Beatty showed Lennon a picture of Presley from the New Musical Express alongside the charts, and later Lennon heard "Heartbreak Hotel" on Radio Luxembourg. Lennon described the profound impact of hearing "Heartbreak Hotel" for the first time, recalling how it sent shivers down his spine. Lennon admitted that initially, they didn't fully understand the lyrics but were captivated by the raw emotion and energy of the music, which he described as a "great noise."


In his 2010 autobiography, Keith Richards of the Rolling Stones reflected on the profound impact "Heartbreak Hotel" had on him. He praised Elvis Presley's pioneering rock and roll delivery, emphasizing the song's stripped-down, raw sound devoid of embellishments like violins and choirs. Richards credited Presley for using silence effectively as a canvas and frame in music, a departure from traditional styles, and described the song as his introduction to a stark, powerful new musical experience that resonated deeply with him.


Robert Plant, the lead singer of Led Zeppelin, attributed "Heartbreak Hotel" with profoundly impacting his life. Recalling the first time he heard the song at the age of 8, Plant described it as animalistic and sexual, marking his first musical arousal. He noted that Elvis Presley's charisma and wild appearance left a lasting impression on him and his peers, evoking a visceral reaction that signaled a new era in music.


In terms of chart success, "Heartbreak Hotel" became Elvis Presley's first charting single in the United Kingdom. It debuted on the UK Singles Chart in May 1956, eventually peaking at number two the following month and remaining on the charts for an impressive 22 weeks. In November 2022, the song was certified silver by the British Phonographic Industry (BPI), signifying sales exceeding 200,000 units.























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada