Total de visualitzacions de pàgina:

7.1.24


THE BEATLES - COME TOGETHER / SOMETHING


COME TOGETHER

Publicació: 6 d'octubre de 1969

Llistes: Regne Unit: #4 EUA: #1 (1 setmana)


"Come Together" és el tema d'obertura de l'àlbum "Abbey Road" del 1969. Va ser escrita per John Lennon i es va acreditar a la col·laboració Lennon-McCartney. La cançó va assolir l'èxit a les llistes, arribant al capdavant a Estats Units i Austràlia, tot i que va assolir el lloc número 4 al Regne Unit.


Timothy Leary era un psicòleg que es va fer famós per experimentar amb LSD com una manera de promoure la interacció social i elevar la consciència. Leary va fer molts experiments amb voluntaris i ell mateix, i va considerar que la droga tenia moltes qualitats positives si es prenia correctament. Quan el govern va prendre mesures enèrgiques contra l'LSD, els experiments de Leary es van aturar i va ser detingut per càrrecs relacionats amb les drogues. El 1969, Leary va decidir presentar-se com a candidat a governador de Califòrnia i va demanar a John Lennon que li escrivís una cançó de campanya. "Come Together, Join The Party" era el lema de la campanya de Leary (una referència a la cultura de les drogues que ell recolzava) i era el títol original de la cançó. Leary mai no va fer una campanya gaire forta, però el lema va donar a Lennon la idea per aquesta cançó.


A finals del 1969, "Come Together" va afrontar una reclamació per infracció de drets d'autor per part de Big Seven Music, l'editora de "You Can't Catch Me" de Chuck Berry. Morris Levy, el propietari de Big Seven Music, va argumentar que tenia similituds musicals amb l'original de Berry i compartia algunes frases. Abans de gravar-la, Lennon i McCartney van reduir intencionadament la velocitat de la cançó i van incorporar un destacable riff de baix per millorar la seva originalitat i allunyar-la de l’original. La disputa legal va concloure amb un acord extrajudicial el 1973, on Lennon va acordar compensar gravant tres cançons propietat de Big Seven pel seu següent àlbum. Una versió de "Ya Ya" amb Lennon i el seu fill Julian va aparèixer a l'àlbum de 1974 "Walls and Bridges". "You Can't Catch Me" i una versió alternativa de "Ya Ya" van arribar a l'àlbum de 1975 "Rock 'n' Roll", mentre que la tercera cançó, "Angel Baby", va romandre inèdita fins després de la mort de Lennon.


La teoria de la conspiració "Paul is dead" a finals dels anys 60 va portar a diverses interpretacions de les lletres dels Beatles, incloses les de "Come Together". Els fans especulaven que frases com "One and one and one is three" indicaven els membres supervivents, exclòs el suposadament difunt Paul McCartney. La frase "Got to be good lookin' cuz he's so hard to see" es pensava que representava l'esperit de Paul.


La pel·lícula de 1978 "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" va rebre una crítica ferotge generalitzada, però la contribució d'Aerosmith, especialment la seva versió de "Come Together", va destacar. Col·laborant amb el productor dels Beatles, George Martin, la interpretació d'Aerosmith es va convertir en un aspecte notable de la pel·lícula. Malgrat la recepció poc entusiasta del film, la versió d'Aerosmith va aconseguir l'èxit comercial, arribant al número 23 als Estats Units. El guitarrista Brad Whitford va reconèixer que la seva versió es reprodueix sovint a la ràdio, a vegades fins i tot més que l'original dels Beatles.



SOMETHING

Publicació: 6 d'octubre de 1969

Llistes: Regne Unit: #4 EUA: #3


"Something" de George Harrison és considerada una composició significativa que va posar Harrison com a compositor a l'alçada de John Lennon i Paul McCartney. Publicada a l'àlbum de 1969 "Abbey Road", la cançó, juntament amb "Here Comes the Sun", es considera un moment clau en el desenvolupament de Harrison com a contribuïdor en l'escriptura de cançons del grup. Especialment, "Something" es va publicar com a senzill amb "Come Together", marcant la primera vegada que una composició de Harrison es convertia en la cara A d'un senzill dels Beatles. Aquesta estratègia de llançament també va ser una novetat pel grup al Regne Unit, publicant cançons que ja estaven disponibles a un àlbum.


La inspiració de "Something" sovint s'associa a la seva esposa, Pattie Boyd. No obstant això, Harrison va suggerir inicialment que, tot i que Pattie podria haver estat una influència, no volia concretar-ho a una persona. Més endavant va aclarir que la lletra original era "something in the way HE moves", posant l'èmfasi en una devoció espiritual al Senyor Krishna. La decisió de canviar el pronom va ser presa per evitar malentesos o percepcions equivoques. Pattie Boyd, al seu llibre "Wonderful Tonight", va confirmar que George Harrison li va dir que va escriure "Something" per a ella. Malgrat la bellesa i l'èxit de la cançó, Boyd va revelar que la seva relació estava passant per dificultats en el moment que George li va tocar la cançó a la cuina. Boyd va explicar que l'obsessió creixent de George amb la meditació, el seu reculament i els períodes de depressió van contribuir a les dificultats en la seva relació.


George Harrison va escriure "Something" durant una pausa mentre els Beatles treballaven a The White Album. Tot i que no es va enregistrar a temps per a aquest disc, Harrison va cedir la cançó a Joe Cocker. No obstant, Cocker no la va publicar fins a finals de 1969, aproximadament un mes després que els Beatles la incloguessin a Abbey Road.


Harrison va trobar la inspiració pel títol i la primera frase en una cançó de James Taylor anomenada "Something In The Way She Moves". Taylor, que tenia contracte amb Apple Records, no va tenir cap inconvenient que Harrison utilitzés la lletra i fins i tot va expressar que se sentia afalagat, destacant que la música sovint implica la reiteració.


"Something" és la segona cançó dels Beatles amb més versions enregistrades, amb més de 200 diferents. Segueix a  "Yesterday", que ostenta la distinció de ser la cançó dels Beatles amb més versions gravades.






COME TOGETHER

Released : October 6, 1969

Charted:  UK: #4 US: #1 (1 week)


"Come Together" is the opening track on the Beatles' 1969 album “Abbey Road”. It was written by John Lennon and credited to the Lennon–McCartney partnership. The song achieved chart success, reaching the top of the charts in the United States and Australia, although it peaked at No. 4 in the United Kingdom.


Timothy Leary was a psychologist who became famous for experimenting with LSD as a way to promote social interaction and raise consciousness. Leary did many experiments on volunteers and himself and felt the drug had many positive qualities if taken correctly. When the government cracked down on LSD, Leary's experiments were stopped and he was arrested on drug charges. In 1969, Leary decided to run for Governor of California, and asked John Lennon to write a campaign song for him. "Come Together, Join The Party" was Leary's campaign slogan (a reference to the drug culture he supported) and was the original title of the song. Leary never had much of a campaign, but the slogan gave Lennon the idea for this song.


In the late months of 1969, "Come Together" faced a copyright infringement claim from Big Seven Music, the publisher of Chuck Berry's "You Can't Catch Me." Morris Levy, the owner of Big Seven Music, argued that it bore musical similarities to Berry's original and shared some lyrics. Prior to recording, Lennon and McCartney intentionally slowed down the song and incorporated a pronounced bass riff to enhance its originality. The legal dispute concluded in an out-of-court settlement in 1973, where Lennon agreed to compensate by recording three songs owned by Big Seven for his next album. A condensed version of "Ya Ya" featuring Lennon and his son Julian surfaced on the 1974 album “Walls and Bridges”. "You Can't Catch Me" and an alternate version of "Ya Ya" found their way onto Lennon's 1975 album “Rock 'n' Roll”, while the third song, "Angel Baby," remained unreleased until after Lennon's passing.


The "Paul is dead" conspiracy theory in the late 1960s led to various interpretations of Beatles lyrics, including those from "Come Together." Fans speculated that phrases like "One and one and one is three" signaled the remaining members, excluding the supposedly deceased Paul McCartney. The line "Got to be good lookin' cuz he's so hard to see" was thought to represent Paul's spirit.


The 1978 film "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" received widespread criticism, but Aerosmith's contribution, particularly their cover of "Come Together," stood out. Collaborating with Beatles producer George Martin, Aerosmith's rendition of the song became a notable aspect of the movie. Despite the film's lackluster reception, Aerosmith's version achieved commercial success, reaching #23 in the US. Guitarist Brad Whitford acknowledged that their cover is frequently played on the radio, sometimes even more than The Beatles' original.


SOMETHING

Released : October 6, 1969

Charted:  UK: #4 US: #3 


"Something" by George Harrison is regarded as a significant composition that showcased Harrison's emergence as a songwriter on par with John Lennon and Paul McCartney. Released on the Beatles' 1969 album "Abbey Road," the song, along with "Here Comes the Sun," is considered a key moment in Harrison's development as a principal contributor to the band's songwriting. Notably, "Something" was released as a double A-side single with "Come Together," marking the first time one of Harrison's compositions became an A-side for the Beatles. This release strategy was also a first for the band in the UK, featuring tracks already available on an album.


"Something" is often associated with inspiration from his wife, Pattie Boyd. However, Harrison initially suggested that while Pattie may have been an influence, he didn't want to pinpoint one person. He later clarified that the original lyric was "something in the way HE moves," emphasizing a spiritual devotion to Lord Krishna. The decision to change the pronoun was made to avoid any misconceptions or perceptions. Pattie Boyd, in her book "Wonderful Tonight," confirmed that George Harrison told her he wrote "Something" for her. Despite the song's beauty and success, Boyd revealed that their relationship was facing challenges by the time George played the song for her in their kitchen. Boyd mentioned that George's growing obsession with meditation, withdrawal, and periods of depression contributed to the difficulties in their relationship.


George Harrison wrote "Something" during a break while The Beatles were working on The White Album. Although it wasn't recorded in time for that album, Harrison gave the song to Joe Cocker. However, Cocker didn't release it until late 1969, about a month after The Beatles included it on Abbey Road.


Harrison derived the title and the first line after being inspired by a James Taylor song called "Something In The Way She Moves". Taylor, who was signed to Apple Records (The Beatles' label), didn't mind that Harrison used the lyric and even expressed feeling flattered, emphasizing that music often involves reiteration.


"Something" is the second-most-covered Beatles song, with over 200 recorded cover versions. It follows "Yesterday" which holds the distinction of being the most-covered Beatles song.






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada