Total de visualitzacions de pàgina:

11.6.24


LED ZEPPELIN - BLACK DOG


Llançament: 2 de desembre de 1971

Llistes: EUA: núm. 15


"Black Dog" és una cançó emblemàtica de Led Zeppelin, publicada com a primera pista del seu quart àlbum llançat el 1971. Les lletres indaguen en temes típics del blues com la luxúria, l'erotisme i la traïció. Àmpliament reconeguda pel seu so distintiu, la cançó es va convertir en un èxit a les llistes quan es va llançar com a single.


"Black Dog" ha generat especulacions sobre el seu títol, amb teories que van des de simbolitzar la depressió post-festiva de John Bonham, fins a un gos Labrador negre sense nom que rondava pels terrenys de Headley Grange, on Led Zeppelin treballava en la cançó. Tot i que el títol no apareix a la lletra, la banda el va triar com un nom adequat per a la pista durant les sessions d'enregistrament a la mansió rural de Hampshire.


John Paul Jones es va inspirar per a "Black Dog" després d'escoltar l'àlbum de Muddy Waters "Electric Mud”, on li va venir la idea d'injectar blues elèctric amb una part de baix potent, creant el riff que marca la línia contundent de la cançó. Inicialment, Jones va fer una versió complexa de la cançó en 3/16, però finalment es va simplificar durant el procés d'enregistrament utilitzant l'estudi mòbil dels Rolling Stones.


John Paul Jones va explicar el procés d'enregistrament destacant l'efecte de guitarra triplicat utilitzat. Cada part de guitarra es va gravar en viu, amb una a l'esquerra, una a la dreta i una altra al mig. Aquesta tècnica va ser inspirada pel treball de Bill Halverson amb Neil Young, però Jones havia tingut problemes per replicar-la fins que va experimentar amb Led Zeppelin. El resultat va ser un so de guitarra fiable i poderós que va contribuir a l'impacte de la cançó.


Robert Plant canta sobre una dona que el captiva malgrat ser una mala influéncia per a ell, expressant la seva preferència per tenir una parella més estable. En una ocasió, va descriure la cançó com a directa, centrada en desitjos físics. Els versos a cappella del començament amb les aturades van ser influenciats per "Oh Well" de Fleetwood Mac del 1969. La remarcable actuació vocal de Robert Plant va ser gravada en només dues presses.


"Black Dog" es va convertir en una peça habitual dels concerts en directe de Led Zeppelin, debutant a Belfast el març de 1971 al mateix temps que "Stairway to Heaven". Va romandre als seus repertoris fins al 1973 i es va interpretar ocasionalment durant la gira de 1975 com a part d'un bis amb "Whole Lotta Love". Es va tocar menys durant la gira dels EUA de 1977. Va tornar al set list per al Festival de Knebworth el 1979 i la gira d'Europa de 1980, amb Jimmy Page presentant-la a l'escenari durant les darreres interpretacions del 1980. La seva última interpretació va ser al Concert d'Homenatge a Ahmet Ertegun el 2007, com a part de l'actuació principal de Led Zeppelin.






LED ZEPPELIN - BLACK DOG


Released: December 2, 1971

Charted: US: #15 


"Black Dog" is a signature song by Led Zeppelin, serving as the opening track on their fourth album released in 1971. The lyrics delve into typical blues themes of lust, eroticism, and betrayal. Widely recognized for its distinctive sound, the song became a chart success when released as a single.


"Black Dog" has sparked speculation about its title, with theories ranging from it symbolizing John Bonham's post-partying depression, to a nameless black Labrador retriever that roamed the grounds of Headley Grange, where Led Zeppelin worked on the song. Regardless of the title not appearing in the lyrics, the band chose it as a fitting moniker for the track during its recording sessions at the rural Hampshire mansion.


John Paul Jones drew inspiration for "Black Dog" after listening to Muddy Waters' album "Electric Mud." He aimed to infuse electric blues with a rolling bass part, crafting a riff that took listeners on a linear journey. Initially, Jones introduced a complex version of the song in 3/16 time, but it was eventually simplified during the recording process using The Rolling Stones' mobile studio.


John Paul Jones explained the recording process highlighting the tripled guitar effect used. Each guitar part was recorded live, with one on the left, one on the right, and one in the middle. This technique was inspired by Bill Halverson's work with Neil Young, but Jones had struggled to replicate it until experimenting with Led Zeppelin. The result was a reliable and powerful guitar sound that contributed to the song's impact.


Robert Plant sings about a woman who captivates him despite being bad for him, expressing his preference for a more stable partner. He once described the song as straightforward, focusing on physical desires. The start-and-stop a cappella verses were influenced by Fleetwood Mac's "Oh Well" from 1969. Robert Plant's remarkable vocal performance was captured in just two takes.


"Black Dog" became a regular feature of Led Zeppelin's live concerts, debuting in Belfast in March 1971 alongside "Stairway to Heaven." It remained in their setlists until 1973 and was occasionally performed during the 1975 tour as part of an encore with "Whole Lotta Love." It saw less play during the 1977 US tour. The song made a return for the Knebworth Festival in 1979 and the 1980 Tour of Europe, with Jimmy Page introducing it on stage during the final performances in 1980. Its last performance was at the Ahmet Ertegun Tribute Concert in 2007, as part of Led Zeppelin's headline set. 


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada